Ruokintahäkit

Käyttämällä ruokintahäkkejä sen sijaan, että rehu laitettaisiin suoraan maahan, vältetään ilmiö, että hevonen juoksee kaikkien rehukasojen läpi, ja ennen kuin se valitsee mieluisimman kasan on rehu turvallisesti paikallaan ruokintahäkeissä. Aivan kuten eläinten laitumelle päästäminen on suunniteltava, myös laitumelta sisälle talliin tuominen vaatii suunnittelua. Vältä nopeita muutoksia. Nopeista rehunmuutoksista on vaarana, että hevosen paksusuolen toiminta häiriintyy, josta voi aiheutua ripulia, koliikkia tai kaviokuumetta. Anna hevoselle aikaa totuttautua talven korsirehuruokintaan vähintään kahden viikon ajan.

Lisäksi suolistovaivojen riskin ehkäisemisessä hyvää ruokintahygieniaa on tärkeää ylläpitää myös laitumella ruokittaessa. Maahan poljettu rehu muuttuu nopeasti bakteerien, hiivan ja homeen kasvualustaksi. Yli jäänyt rehu poistetaan laitumelta säännöllisin väliajoin.

Ruokintahäkkiä käyttämällä vähennetään rehuhävikkiä ja myös saastuneen rehun riskiä – siitä on etua sekä taloudellisuuden että hygienian suhteen.

Miten ruokintahäkki valitaan?

Valittavissa on useita eri ruokintahäkkivaihtoehtoja sen mukaan kuinka monta hevosta sinulla on, hevosten koon mukaan ja vietkö ruokintapaikalle kerralla koko paalin vai annosteletko rehun.

Jos sinulla on yksi (1) hevonen tai hyvän ruokahalun omaava hevonen, jolle hitaampi ruokailu on tarpeen, ruokintahäkki (34-FHK05) on hyvä vaihtoehto.

Jos samalla laitumella on yksi tai useampi hevonen, voit käyttää pyöreitä ruokintahäkkejä. Niitä on saatavana lapatuilla varustettuna ja ilman, sekä eri halkaisijoilla jotka sopivat sen mukaan, annosteletko korsirehua vai laitatko saataville koko paalin. Jotta pyöreät ruokintahäkit minimoivat rehuhävikkiä, ruokintahäkin ja paalin väliin tarvitaan vähintään 20 cm:n ilmarako, jotta hevoset eivät pääse vetämään rehua reunan yli.

Käyttämällä ruokintahäkkejä sen sijaan, että rehu laitettaisiin suoraan maahan, vältetään ilmiö, että hevonen juoksee kaikkien rehukasojen läpi, ja ennen kuin se valitsee mieluisimman kasan on rehu turvallisesti paikallaan ruokintahäkeissä.

Jos rehu halutaan pois maasta ja myös suojata katolla, valittavana on neliskulmaisia ruokintahäkkejä, joiden ristikkoaidat ovat avattavia ja paali nostetaan paalipihdeillä tai trukkihaarukoilla.

Tämän tyyppinen ruokintahäkki sopii hyvin hevosille, jotka voivat syödä yhdessä. Ei kuitenkaan useampia hevosia kuin mitä ruokintahäkkejä on. Epäsovun riski kasvaa samoin kuin vahingoittumisriski.

Älä jätä ruokintahäkkejä laitumelle, jos ne eivät ole käytössä. Hevoset alkavat silloin käyttää niitä johonkin muuhun kuin ruokailuun. Ruokintahäkki on yhdistettävä ruokaan eikä mihinkään muuhun. Hevoset ovat pakenevia saaliseläimiä ja onnettomuus voi tapahtua nopeasti, jos käyttöalue muuttuu joksikin muuksi kuin ruokailupaikaksi.

Valikoimassamme on myös ruokintahäkkejä naudoille napsauta tästä ja lampaille napsauta tästä.

Lue lisää
Suositellut
12 tuotteet