1. Eri puulajeilla on erilainen energiasisältö
Eri puulajeilla on erilainen energiamäärä. Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että mitä raskaampi puu, sitä enemmän energiaa se sisältää. Tammi ja koivu sisältävät enemmän energiaa, kun taas mänty, kuusi ja haapa hieman vähemmän.
Yksinkertainen vertailu on se, kuinka paljon puuta tarvitaan korvaamaan yksi kuutiometri öljyä. Tässä tapauksessa puu mitataan kiintokuutioina.
• Kuusi: 6,0–6,5 m³f
• Mänty: 5,8–6,5 m³f
• Koivu: 4,8–5,2 m³f
Tarkempi mitta on kWh/m³f 20 % kosteuspitoisuudessa.
• Mänty: 2350 kWh
• Kuusi: 2000 kWh
• Koivu: 2650 kWh
• Tammi: 2900 kWh
• Haapa: 2000 kWh
• Kuivakuusi: 2230 kWh
Kuitenkin energiasisältö puussa voi olla epävakaa. Puut on käsiteltävä oikein, jotta energia säilyy mahdollisimman hyvin. Liian pitkä varastointiaika massapuille johtaa energian nopeaan hajoamiseen esimerkiksi varastolahon ja muiden kuituja hajottavien prosessien takia. Puu alkaa yksinkertaisesti mädäntyä.
Oksat ja neulaset sisältävät enemmän energiaa ligniinipitoisuutensa ja muiden energiapitoisten yhdisteidensä ansiosta, ja ne sopivat hyvin hakkeen valmistukseen.
2. Mitä jokaisen tulisi tietää rankapuusta
Paras aika kaataa puuta on talvella, sillä silloin puussa on vähiten vettä. Keväällä ero voi olla suuri, koska puut alkavat pumpata vettä ylös runkoonsa.
Aseta rankapuu alustalle, jotta se ei ole suorassa kosketuksessa maan kanssa. Rankapuu kuivuu, vaikka sitä ei olisi vielä pilkottu. Aiotko käsitellä puita manuaalisesti? Tällöin on kätevää tehdä lyhyempiä rankapuita, joita on helpompi käsitellä.
Jos aiot polttaa puita kattilassa, ei ole suurta merkitystä, mitä puulajeja metsästä hakkaat. Jos taas aiot polttaa niitä avotakassa, koivu on paras valinta.
Havupuu kipinöi, koska se sisältää runsaasti pihkaa, joka on erittäin energiapitoista. Pihkaa esiintyy yleisesti havupuussa ja se kerääntyy myös niin kutsuttuihin pihkataskuihin, pieniin onkaloihin puussa, jotka ovat täynnä pihkaa. Kun nämä kuumenevat, syntyy pieniä räjähdyksiä, jotka saavat hehkun ja noen lentämään ulos tulipesästä, mikä lisää palovaaraa.
Ja muistathan, älä koskaan polta pihlajaa, sillä silloin talon tonttu muuttaa pois! Ainakin jos vanhaan sanontaan on uskominen…
3. Vuodenaika ja oikea kone puiden katkaisuun ja pilkkomiseen
Paras vuodenaika pilkkoa puita on kevät. Keväällä puut kuivuvat nopeasti, sillä ilma on usein kuivempaa kuin kosteana kesäaikana. Optimaalisinta on katkaista ja pilkkoa seuraavan vuoden polttopuut jo etukäteen, sillä puiden kuivaamiseen voi olla vaikea löytää riittävästi aikaa ennen syksyä. Ennakoiminen on puiden käsittelyn A ja O.
Katkaisuun ja pilkkomiseen on saatavilla monenlaisia ratkaisuja, yksinkertaisista kaarisahoista ja halkaisukirveistä aina syöttöpöydillä ja kuljettimilla varustettuihin klapikoneisiin, jotka käsittelevät suuria määriä nopeasti.
Työjärjestys on kuitenkin aina sama: katkaise ja pilko. Jos käytät moottorisahaa katkaisuun, noudata metsätöistä tuttuja turvallisuusohjeita – suojaimet ja osaaminen ovat välttämättömiä! Vammat ovat yhtä vakavia, olitpa halkopinon äärellä tai metsässä, joten älä koskaan käytä moottorisahaa yksin.
Kun puut on katkaistu, on aika pilkkoa ne. Tätä varten on olemassa sähköhydraulisia halkomakoneita eri kokoisina sekä traktoreilla toimivia hydraulisia halkomakoneita vaativampiin töihin. Sähköhydrauliset halkomakoneet ovat käteviä, helposti siirrettäviä, eivätkä ne vaadi traktoria, vaikka jotkin mallit tarvitsevat 16 ampeerin virtapistokkeen. Traktorimallit ovat yleensä tehokkaampia ja pystyvät halkaisemaan jopa metrin pituisia puita, ja niitä on helppo siirtää puiden käsittelypaikalle. Tutustu halkomakoneisiimme.
Metrihalot ovat nopeita pinota, ja oikein suojattuna ne kestävät hyvin ulkovarastoinnin. On suositeltavaa pilkkoa metrin halkoja varastoon ja käsitellä ne uudelleen seuraavana vuonna, kun puita aletaan käyttää. Muista käyttää alustoja halkopinojen alla, jotta ne eivät ole suorassa kosketuksessa maan kanssa.
Pilkotut puut voi varastoida kätevästi lavasäkeissä, jotka suojaavat maan kosteudelta ja joiden verkkorakenne mahdollistaa hyvän ilmanvaihdon. Lavaan voi asettaa säkkitelineen, joka helpottaa säkin täyttämistä. Vielä paremman hyödyn saat, jos käytät aikaa puiden huolelliseen pinoamiseen säkkiin – näin säkit voivat vetää 15–20 % enemmän, ja ne pysyvät tukevammin pystyssä.
Kaupalliseen polttopuukauppaan on saatavilla myös pieniä noin 60 litran säkkejä. Näiden täyttämiseen voi käyttää erityistä laitetta, jossa oikea määrä puita kaadetaan peltikourusta säkkiin.
Suursäkkiin, joka vetää 1,5 m³, voidaan täyttää puut suoraan kuljettimesta. Säkin nostolenkit helpottavat siirtoa traktorilla tai vastaavalla, mikä tekee käsittelystä tehokasta ja helppoa. Tutustu laajaan säkkivalikoimaamme.
Halkokone on kone, joka voimakkaan hydraulisylinterin avulla pilkkoo ja katkaisee puut oikeaan pituuteen yhdellä kertaa. Jos puut ovat pieniä, voit käsitellä useita runkoja kerralla. Tutustu klapikoneisiimme ja klapikuljettimiimme.
Seuraava askel on klapikone, joka on varustettu syöttöpöydällä (keräyspöydällä). Koneella on erittäin korkea kapasiteetti ja se sopii erinomaisesti urakointiin ja polttopuun suurimittaiseen käsittelyyn myyntitarkoituksessa. Kone hoitaa puiden käsittelyn järjestyksessä: syöttää, katkaisee, pilkkoo ja siirtää puut säkkiin, pinoon tai kärryyn.
Kokonaisuutena sinun täytyy arvioida tarpeesi ja millaiseen investointiin olet valmis. Varusteita kaikenlaisiin tarpeisiin ja yhdistelmiin löytyy runsaasti.
On tärkeää noudattaa tarkasti valmistajan ohjeita käytöstä ja huollosta. Väärinkäytettynä tai viallisilla suojalaitteilla koneet voivat olla vaarallisia – pidäthän itsestäsi huolta!
4. Oikea kosteuspitoisuus hakkeessa
Hakelämmitys on vaihtoehto polttopuulle, mutta sen hyödyntäminen tehokkaasti vaatii erilaista laitteistoa. Yleisesti ottaen pienten järjestelmien hakkeen kosteuspitoisuuden tulisi olla enintään 15–20 %, ja hakkeen koon tulisi olla tasainen, eikä sen tulisi ylittää 50 mm, jotta vältetään käyttökatkoksia.
Paras tapa on kuivata puut tai oksat ennen haketusta, jotta saavutetaan oikea kosteuspitoisuus. Myös hakkeen kylmäilmakuivatus on vaihtoehto. Liian korkea kosteuspitoisuus ei vain heikennä polttoarvoa, vaan voi johtaa homeen muodostumiseen hakevarastossa. Tästä syntyvä pöly voi aiheuttaa vakavan sairauden, niin sanotun "hakelämmittäjän taudin".
Riittävän tehokas haketin on välttämätön, ja sen säätömahdollisuudet ovat tärkeitä. Esimerkiksi oksanmurtajat estävät pitkien tikkujen muodostumisen, ja huollettavuus – kuten terien nopea vaihto tai teroitus – on myös erittäin tärkeää.
Hakkureita on saatavilla eri kokoisina, ja ne soveltuvat eri paksuisiin puumateriaaleihin. Useimmiten niissä on syvä syöttöaukko, joka lisää turvallisuutta käytössä. Tasaisen hakkeen levityksen varmistamiseksi on tärkeää, että hakkurin heittokulmaa voi säätää. Syöttönopeuden säätäminen sekä syöttörullien eteen- ja taaksepäin toiminta ovat myös tärkeitä ominaisuuksia, jotka parantavat suorituskykyä ja käytettävyyttä työssäsi.