Kellfri Polttopuukoulu

10 mielenkiintoista faktaa, joita et ehkä tiennyt polttopuusta

Kellfri Polttopuukoulu

10 mielenkiintoista faktaa, joita et ehkä tiennyt polttopuusta

Halpaa. Kodikasta. Uusiutuvaa.
Puun käyttö polttoaineena tarjoaa monia etuja.
Tässä olemme koonneet 10 mielenkiintoista faktaa puusta ja puulämmityksestä - Kellfrin oma pieni polttopuukoulu.

 

1. Tulen voima ja puun sisäinen energia
Eri puulajit soveltuvat eri tavalla polttopuuna. Karkea sääntö on, että tiheät lehtipuut tarjoavat tehokkaampaa polttopuuta korkeammalla energialla ja pidemmällä palamisajalla kuin havupuut kuten mänty ja kuusi. Tässä olemme koonneet eri puulajien energiasisällöt, ilmaistuna kilowattitunteina per kiintokuutiometri:

•   Tammi - 3 000 kWh
•   Tammipuu – 2 900 kWh
•    Vaahtera – 2 800 kWh
•    Koivu – 2 650 kWh
•    Mänty – 2 350 kWh
•    Kuusi – 2 000 kWh
•    Haapa – 2 000 kWh

 

2. Kyllä, puu on itse asiassa uusiutuva energianlähde.

Se saattaa unohtua joskus keskustelussa, mutta puu on todellakin niin luonnollinen ja uusiutuva polttoaine kuin vain voi olla.

 

Skorsten 680x450.jpg

 

3. Älä unohda puhdistaa savupiippua

Onko aika sytyttää tunnelmallinen takkatuli? Muista aina tarkistaa savupiipun kunto ennen kuin sytytät kauden ensimmäisen tulen. Huomaatko savun tulevan sisälle, kun poltat? Todennäköisesti savupiippu on puhdistettava!

 

4. Puu on sekä modernia että taloudellista

Nousevat sähkön ja öljyn hinnat ovat saaneet yhä useammat aloittamaan puun polttamisen viime vuosina, sekä lämmittääkseen kotinsa että tunnelman vuoksi. Jos sinulla on oma metsä, puun polttaminen on todennäköisesti taloudellisin lämmitysmuoto.

 

5. Kaikki rakastavat koivupolttopuuta

Kaikkein yleisin ja yleisin polttopuulaji, joka palaa kamiinoissamme ja lämmittää kotimme, on ehdottomasti koivupolttopuu. Ja se ei ole ihme: koivupolttopuu kuivuu hyvin ja sisältää paljon energiaa tilavuuteen nähden.

 

Björk Ved 680x450.jpg

 

6. Paras puu halkaistaan tuoreena ja varhain

Mitä tuoreempi puu on, sitä helpompaa sen halkaisu ja pilkkominen on. Voit hyödyntää polttopuun pilkkomista myöhäistalvella ja varhain keväällä, jolloin puun kosteus on alhaisimmillaan. Kotikäyttöön tarkoitetulla puunhalkaisukoneella teet puun käsittelystä sekä hauskempaa että helpompaa hommaa.

 

7. Sekoita polttopuulajeja parhaan energian saamiseksi

Tietenkin polttopuun on oltava kuivaa tulen sytyttämiseen - mutta todellisuudessa saattaa olla fiksua sekoittaa lehtipuusta peräisin olevaa polttopuuta mänty- tai kuusipuun polttopuuhun saadaksesi parhaan mahdollisen energiasisällön.

 

8. Pisin ei aina ole paras

Kuinka pitkä polttopuun halko pitäisi olla? Tähän kysymykseen ei tietenkään ole tarkkaa vastausta, mutta usein on järkevää pilkkoa polttopuu hieman lyhyemmäksi kuin alun perin ajattelit. Lyhyemmät polttopuut ovat nimittäin helpompia käsitellä.

 

Ved stapel 680x450.jpg

 

9. Älä koskaan säilytä polttopuuta sisätiloissa pitkiä aikoja

Tuholaiset eivät ole miellyttävä ilmiö - varsinkaan sisätiloissa. Siksi on aina hyvä säilyttää polttopuuta mahdollisimman paljon ulkona, katoksen alla. Mutta tietenkin voit säilyttää polttopuuta sisätiloissa tulevia kolmea tai neljää polttokertaa varten.

 

10. Suojaa polttopuuta älykkäästi ulkona

Säänkestävä polttopuu on hyvää polttopuuta. Peitä polttopuu mielellään suojalla, vaikka se olisikin säilytetty katoksen alla - ja vältä aina polttopuun säilyttämistä suoraan maata tai talon seinää vasten, missä tuholaiset ja hyönteiset tahtovat viihtyä.

 

Tutustu koko Kellfrin polttopuutuotteiden valikoimaan!